Wednesday, April 02, 2008

မိႈႏႈတ္ခ်ိန္…

တေပါင္းကုန္လုိ႔ တန္ခူးဆန္းခဲ့ေလၿပီ။

မေန႔က ခဏတျဖဳတ္သာသာေလး ရြာလိုက္တဲ့ မိုးေၾကာင့္ ဘႀကီးဦးကုလားရဲ့ လယ္တဲကေလးကို မိုးထားတဲ့ အင္ဖက္အမိုးက စိုအိအိ ျဖစ္ေန၏။ ဒယ္အိုးပူပူထဲကို ေရအနည္းငယ္ ထည့္လိုက္သလို ရြာတဲ့မိုးက အပူဒဏ္ကို ပုိလုိ႔ေတာင္ တိုးေစေလေရာ့သလားေတာ့ မသိ၊ ညက အိပ္ရသည္မွာ တညလုံး အိုက္စပ္စပ္ႏွင့္မို႔ အဆင္မေျပလွပါ။ သုိ႔ေသာ္ အိပ္ရာမွ ႏိုးစ မ်က္ႏွာသစ္ဖို႔ ေရကျပင္ကို ဆင္းခ်ိန္မွာေတာ့ အမ်ိဳးအမည္ ေဖာ္ျပမတတ္တဲ့ ေျမသင္းရနံ႔ေလးက တမ်ိဳးေက်နပ္စရာ…။

ေနျခစ္ျခစ္ေတာက္ ပူေတာ့မေယာင္ေယာင္ မနက္ခင္းက မြန္းတည့္ဖို႔ အားယူေနဆဲမွာပင္ ေကာင္းကင္တခြင္မွာ မိုးသားတိမ္လိပ္ေတြက မ်က္ေမွာင္ႀကီးႀကဳံ႕ၿပီး မိုးစက္ေတြကို ေ၀ါခနဲ သြန္ခ်လိုက္ျပန္ေလသည္။ မိုးရြာၿပီ ဆိုေတာ့လည္း ေစာေစာက ေနပူရိွန္ေၾကာင့္ အိုက္စပ္ေနေလဟန္ အင္ပင္ႀကီးေတြက အင္ဖက္ေတြ တရမ္းရမ္းျဖင့္ မိုးစက္မိုးေပါက္ေတြကို အားရပါးရၾကီး ခံယူေနသလို အင္ပင္ေအာက္က ဖက္ေႂကြေတြက ေျမႀကီးႏွင့္ တသားတည္း ျဖစ္ေအာင္ ပိုလို႔ပင္ ၀ပ္တြားေနေတာ့သည္။

မိုးတိတ္သြားျပန္ေတာ့ ေစာေစာက ပုန္းေနတဲ့ ေနမင္းက တခါ ထြက္လို႔ အလင္းျဖာျပန္၏။ မိုးရြာလိုက္၊ ေနပူလိုက္ ျဖစ္ေနတဲ့ ၀န္းက်င္ တခြင္ကိုၾကည့္ၿပီး ဘႀကီး ဦးကုလားက ေက်ာ္စြာ့ကို လွမ္းေျပာလိုက္သည္။

`ဒီပုံအတုိင္းဆို မနက္ျဖန္က်ရင္ ဖက္ဆြတ္မိႈေတြ ထြက္လိမ့္မယ္၊ မနက္က်ရင္ မင္းနဲ႔ နက်ယ္ေကာင္ေလးနဲ႔ မိႈရွာထြက္ၾကေခ်´

***

ရန္ကုန္မွာေနတုန္းကေတာ့ သူ စားဖူးတဲ့ မိႈဆိုလို႔ ေကာက္႐ိုးမိႈ တမ်ိဳးသာ ရိွခဲ့ဖူးသည္။ ဒါေတာင္မွ ေစ်းႀကီးလွတဲ့ အဲဒီ ေကာက္႐ိုးမိႈကို ေမေမက အၿမဲတမ္း၀ယ္မေကၽြးႏိုင္ရွာ…။ ဒါေပမယ့္ ရိွတဲ့ေငြေလးနဲ႔ ျခစ္ျခဳတ္၀ယ္လာတဲ့ ေကာက္႐ိုးမိႈေလး နည္းနည္းကုိ ကန္ဇြန္းရြက္ေရာရာနဲ႔ ေမေမ တခါတေလ ေၾကာ္ေႂကြးရင္ေတာ့ သူတုိ႔ ညီအကိုႏွစ္ေယာက္ ေခါင္းမေဖာ္စတမ္း အလုအယက္ စားခဲ့ၾကတာကို မွတ္မိေနေသးသည္။

နယ္ကိုေျပာင္းလာျဖစ္ေတာ့ ၿမိဳ႔ႀကီးသား ေကာက္႐ုိးမိႈကိုပါ ခြဲလို႔ ေတာသားမႈိေတြကို ျမည္းစမ္းခြင့္ ရေတာ့၏။

ေတာက မိႈေတြထဲမွာ အလြန္အင္မတန္ ေပါမ်ားၿပီး မိုးၿဖိဳက္ၿဖိဳက္ ၿဖိဳက္ၿဖိဳက္ နည္းနည္းေလာက္ ရြာလိုက္တာနဲ႔ ေပါက္ေလ့ရိွတာက သစ္တုံးမိႈ …။ ေက်ာင္းကို မသြားခင္ မနက္ခင္းတခုမွာ ၿခံေထာင့္က သရက္ေဆြးတုံးမွာ တြယ္ကပ္ေပါက္ေနတဲ့ အဲဒီ သစ္တုံးမႈိေတြကို ေမေမက သြားႏႈတ္လာၿပီး ဟင္းခ်ိဳအျဖစ္ ခ်က္ေကၽြးခဲ့သည္။ အဲဒီမိႈက ဟင္းခ်ိဳခ်က္ေသာက္ရင္ အင္မတန္ခ်ိဳၿပီး အရသာရိွသေလာက္ ေၾကာ္စားလို႔ေတာ့ မေကာင္း…။

ေတာမွာ ေနာက္ထပ္ေပါမ်ားတဲ့ မိႈတမ်ိဳးကေတာ့ ၀ါးမိႈ…။ မိုးဦးက်စဆုိလ်င္ ေတာင္ယာမီးရွဳိ႕ထားတဲ့ ၀ါး႐ုံပင္အေဟာင္း အေဆြးေတြမွာ ႁပြတ္သိပ္ေနေအာင္ ေပါက္တတ္သည့္ ၀ါးမိႈညိဳညိဳေတြကို လိုက္ႏႈတ္ရင္ လြယ္သြားတဲ့ ပလိုင္းနဲ႔ အျပည့္အေမာက္ ရေလ့ရိွသည္။ ၀ါးမိႈက မိုးေရထိရင္ ယားတတ္တာမို႔ မိႈႏႈတ္ေနရင္း မိုးရြာလာရင္ အင္ဖက္ေတြနဲ႔ အလ်င္အျမန္ အုပ္ကာၿပီး အိမ္ကို အျမန္ျပန္ေျပးရသည္။ စားမကုန္ေသာက္မကုန္ေအာင္ ရလာတဲ့ ၀ါးမိႈေတြက ေရာင္းတန္းလဲ သိပ္မ၀င္လွတာမို႔ ေၾကာ္စားလုိ႔ ပိုတဲ့ ၀ါးမိႈေတြကို လူႀကီးေတြက အခ်ဥ္သိပ္ထားတတ္ၾက၏။

ၾကက္တူေရြးမိႈ ကိုေတာ့ သူတုိ႔လုိ႔ ကေလးေတြကို လူႀကီးေတြမပါဘဲ အႏႈတ္မခိုင္းေပ။ ျဖဴနီေရာရာ အေရာင္ႏွစ္မ်ိဳးနဲ႔ အဲဒီမိႈထဲမွာ အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္တတ္တဲ့ မိႈေတြလဲ ေရာပါတတ္တာမို႔ တခ်ိဳ႔လူႀကီးေတြ ကိုယ္တုိင္ကုိက အဲဒီမိႈကို ေတြ႔ရင္ ေရွာင္တတ္သည္။

ေနာက္ထပ္ စားလို႔ရတဲ့ သူတို႔ ေဒသအေခၚ အဘုိးႀကီးနားရြက္မိႈ၊ ႂကြက္နားရြက္မိႈေတြလဲ ရိွေသးေပမယ့္ အဲဒီမိႈေတြကေတာ့ တခါရမွ အနည္းငယ္မွ်သာမို႔ သိပ္ေတာ့ တရင္းတႏွီးမျဖစ္လွ…။

သူတို႔ နယ္ဘက္မွာ မာနအႀကီးဆုံး၊ တနည္းအားျဖင့္ ေစ်းအေကာင္းဆုံး မိႈက ဘာလဲလုိ႔ ေမးရင္ေတာ့ ေတာင္ပို႔မိႈ ဟု ေျဖရပါလိမ့္မည္။ ေျခတံအတိုမ်ိဳး၊ အရွည္မ်ိဳး ႏွစ္မိ်ဳး ေပါက္ေလ့ရိွတဲ့ ေတာင္ပို႔မိႈကုိ အုန္းႏို႔နဲ႔ ခ်က္ထားတာ စေတြ႔တုန္းက သူ တအ့ံတၾသ ျဖစ္ခဲ့ေသးသည္။ ဒါေပမယ့္ ေတာင္ပုိ႔မိႈရဲ့ အခ်ိဳနဲ႔ အုန္းႏို႔ရဲ့ အဆိမ့္ ႏွစ္မ်ိဳးေပါင္းလိုက္ေတာ့ အရသာက အလြန္ထူးကဲလွသည္။ ေသြးတိုးေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ေတာ့ သိပ္ေခ်ာင္မည္ မဟုတ္ေသာ မစားသင့္တဲ့ မိႈဟင္းတခြက္ေပါ့…။

အခု သူတုိ႔ သြားႏႈတ္မည့္ ဖက္ဆြတ္မိႈကေတာ့ အခုလို ေနပူလိုက္ မိုးရြာလိုက္ျဖစ္ၿပီ ဆိုရင္ အင္ဖက္ေတာထဲမွာ ေပါက္ေလ့ရိွသည္။ အဖူးအငုံေလးက စားလို႔ေကာင္းသလို ပြင့္အာသြားတဲ့ ဖက္ဆြတ္မိႈကလဲ တမ်ိဳးစားလို႔ေကာင္းတာပင္…။

***

`ေဟ့ေရာင္ေတြ၊ ေျဖးေျဖးေလွ်ာက္ၾကေလကြာ´

ေရွ႕ကသြားေနတဲ့ ေက်ာ္စြာနဲ႔ ဖိုးေကာက္က အင္ဖက္ေတြကို တေဖ်ာေဖ်ာ ျဖတ္နင္းၿပီး ေတာသားေျခလွမ္းေတြန႔ဲ ခပ္ျမန္ျမန္လွမ္းႏိုင္သေလာက္ ေတာမက်ၿမိဳ႔မက် သူ႔မွာက ဟိုဟိုဒီဒီေငးလိုက္၊ သူတို႔ ႏွစ္ေယာက္ေနာက္ကို အမွီလိုက္ရလုိက္နဲ႔ အဆင္က မေျပလွ…။ ဒါေတာင္ ေက်ာ္စြာက တခ်က္ခ်က္မွာ ရပ္ၿပီး ႏွာေခါင္းတရွဳံ႔ရွဳံ႕နဲ႔ တခုခုကို စူးစမ္းရွဳရွိဳက္လို႔ ေတာ္ေသးသည္။ `အဲဒါ ဘာလုပ္တာလဲ´ လို႔ ေမးေတာ့ `မိႈအနံ႔ကို ခံတာ´ …တဲ့။

ဘႀကီးဦးကုလား ေျပာေတာ့သာ ဖက္ဆြတ္မိႈ ထြက္ေလာက္ၿပီ…တဲ့။ အခုေတာ့ မိႈက ထင္ထားသေလာက္ မရေသးေတာ့ ခပ္ျမန္ျမန္ေလွ်ာက္ႏိုင္လြန္းတဲ့ ဟိုႏွစ္ေကာင္ေနာက္ကို လိုက္ရတာ စိတ္က သိပ္မရွည္ခ်င္ေတာ့…။

`ေဟာ…၊ ဟုိမွာ´

အင္ဖက္ေႂကြေတြနဲ႔ အတန္ငယ္ ရွဳပ္ပြေနတဲ့ ၿခဳံစပ္စပ္တခုကို ဖိုးေကာက္က လက္ညိွဳးထိုးျပလို႔ ၾကည့္လုိက္ေတာ့ စုစု၊ စုစုနဲ႔ ေပါက္ေနတဲ့ ဖက္ဆြတ္မိႈ ေလးငါးပြင့္…။ ေက်ာ္စြာကေတာ့ သိပ္အားမရလွဟန္…။ ပလိုင္းကိုယ္စီသာ လြယ္လာၾကေပမယ့္ အခုမွ တပိႆာပင္ မျပည့္တတ္ေသးတာေၾကာင့္ နည္းနည္းေတာ့ အားေလ်ာ့စ ျပဳလာၾကသည္။

`ဒီကုန္း တကုန္းေပၚ တက္ၾကည့္ၿပီးရင္ေတာ့ တဲကို ျပန္မယ္ကြာ´

ေက်ာ္စြာ့အေျပာကို သူနဲ႔ ဖိုးေကာက္က တက္ညီလက္ညီျဖင့္ အျမန္ေခါင္းျငိမ့္လုိက္ျပရင္း ကုန္းမို႔မို႔ေလးေပၚကို သုံးေယာက္သား တက္လို႔ ဦးေခါင္းေတြကလဲ ဟိုဟိုဒီဒီ လုိက္ေငးေနရသည္။ ခဏခဏ ေနာက္က်က်န္ခဲ့ေသာ သူ႔ကို `နက်ယ္ေကာင္၊ ျမန္ျမန္လာဟ´ လို႔ ေျပာရတာကလဲ ခဏခဏ…။ ကုန္းမို႔မို႔ရဲ့ ဟိုဘက္ အဆင္းမွာေတာ့…

`လာ၊ လာ… ျမန္ျမန္လာၾကေဟ့´

လားလား…၊ နည္းနည္းေနာေနာ ဖက္ဆြတ္မိႈေတြမဟုတ္…၊ ကုန္းေလွ်ာေျပေျပေလး တေလွ်ာက္ ေပါက္ေနလိုက္သည္မွာ ဟိုနားစုစု ဒီနားစုစုႏွင့္ ေဖြးခနဲ…။ အားရ၀မ္းသာျဖင့္ ေခါင္းငုံ႔ႏႈတ္ေနေသာ သူ႔ကို `နက်ယ္ေကာင္၊ မိႈအပြင့္ေတြ ေၾကမကုန္ေအာင္ ႏႈတ္ေနာ္´ လုိ႔ ဆရာလွမ္းလုပ္ေသာ ဖိုးေကာက္ကို `ေအာင္မာ၊ ငါသိပါတယ္ကြ´ လို႔ လွမ္းေျပာရေသးသည္။

ဖက္ဆြတ္မိႈ တကယ္ေပါက္ရင္ အဲဒီေလာက္ေတာင္ မ်ားမ်ားရတတ္တာ သူ ပထမဦးဆုံး အႀကိမ္ေတြ႔ဖူးျခင္းပင္…။ သူတုိ႔ သုံးေယာက္ လြယ္လာတဲ့ ပလိုင္းသုံးလုံး ျပည့္သြားတာေတာင္ မိႈအစု သုံးေလးစု ႏႈတ္ဖို႔ က်န္ေနေသးသည္။ ဖိုးေကာက္က သူ႔ပုဆိုးကို လည္ပင္းေရွ႔မွာ သိုင္းၿပီး ထပ္ႏႈတ္ရသည္။

မႈိအားလုံး ကုန္စင္ေအာင္ ႏႈတ္အၿပီး သူတို႔ရဲ့ အျပန္လမ္းမွာေတာ့ မိႈရတဲ့ မ်က္ႏွာကိုယ္စီနဲ႔ သြက္လုိ႔လက္လုိ႔ေပါ့…။

***

ေနာက္တေန႔ မနက္…။

ၿမိဳ႔ကေလးရဲ့ မနက္ခင္းေစ်းမွာ နားက်ယ္ေကာင္ေလး၊ ေက်ာ္စြာနဲ႔ ဖိုးေကာက္တုိ႔ သုံးေယာက္ေယာက္ အႀကီးေဒၚလွသန္း အင္ဖက္နဲ႔ ထုပ္ေပးလုိက္တဲ့ ဖက္ဆြတ္မိႈ တပိႆာထုပ္ေတြကို ေက်ာင္းမုန္႔ဖိုးရဖုိ႔အတြက္ အားရပါးရေအာ္ဟစ္ ေရာင္းခ်ေနေလေတာ့သည္။


ကလိုေစးထူး

11 comments:

Anonymous said...

မိႈရတဲ့ မ်က္ႏွာ :)
nice one.

Phyu

Anonymous said...

ကိုေစးထူးရဲ႕ "နားက်ယ္ေကာင္ေလး စီးရီး "ကိုအၿမဲဖတ္ျဖစ္တယ္။ ၿပီးေတာ့ သ႐ုပ္ေဖာ္ အေရးအသားကိုလဲ နွစ္သက္မိပါတယ္။

P.Ti said...

ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ အညာမွာ နာမည္ၾကီးမိႈကေတာ့ မိႈအုန္းနက္ လုိ႔ေခၚတဲ့ ထိပ္မွာ အနက္ေရာင္ေလး ပါတဲ့မိႈပါပဲ။ ခ်က္ၿပီးစားလုိက္ရင္ ခ်ိဳၿပီး ဆီးျဖဴသီးငရုတ္သီေထာင္းနဲ႔မ်ား တြဲစားလုိက္ရင္ အင္မတန္အရသာရွိတဲ့ ဟင္းပါပဲ။ မစားရတာေတာင္ ဆယ္စုႏွစ္တခု ေက်ာ္ေနၿပီ။

တန္ခူး said...

နဂ်ယ္ေကာင္ေလးနဲ႕ မေတြ႕ရတာေတာင္ၾကာၿပီ။ ကိုေစးထူးေရ...မွုိဆို ေတာင္ပို႕မွုိနဲ႕ ေကာက္႐ုိးမွူိပဲသိတာ...တျခားမွူိမ်ိဳးေတြမွတ္သားသြားပါတယ္။ ကိုေစးထူးအေရးေကာင္းလြန္းလို႕ မွူိဟင္းခ်ိဳေလးခ်က္ခ်င္းေသာက္ခ်င္သြာတယ္။ မွူိေတာ့နုူတ္လို႕မရဘူးး။ သံဗွူးထဲကေကာက္႐ုိးမွူိနဲ႕ ေျမႀကီးနဲ႕မစိုက္တဲ႕ ကန္စြန္း႐ြက္နဲ႕ အိမ္ျပန္ေရာက္ရင္ခ်က္ဦးမွ။

MELODYMAUNG said...

အေနာ္က ဖက္ဆြတ္မိႈေတာ႕ သိဘူး ေကာက္ရိုးမႈိေတ႕ာ အစ္ကိုတစ္ေယာက္နဲ႕ ညီမ ၀မ္းကြဲတစ္ေယာက္က အိမ္ျခံထဲမွာစိုက္လို႕ မႈိစိုက္နည္းေကာင္းေကာင္းသိတယ္ မႈိထြက္တိုင္းလဲ 10ရက္ေလာက္ မနားတမ္း စားတယ္။ အစားေကာင္းလို႕ေတာ႕ ႏွာေခါင္းမွာ အဖုၾကီးထြက္ဖူးတယ္ ဟိဟိ
ကိုၾကီးေစးထူးပို႕စ္ကေတာ႕ သရုပ္ေဖၚက မ်က္စိထဲကို ကြက္ကြက္ကြင္းကြင္းျမင္တယ္ ဖတ္လို႕ေကာင္းတယ္
မႈိရတဲ႕ မ်က္ႏွာေလးေတြကိုလဲ ျမင္ေယာင္မိတယ္ဗ်ာ

Thanks a lot for your kind effort.

စူး said...

ဖက္ဆြတ္မိွဳကို စားခ်င္ေသးတယ္။ မိွဳဆို အကုန္ၾကိဳက္တယ္။ :P
ခုျမတ္ႏိုး ကန္စြန္းရြက္စိုက္ေတာ့မယ္။ ရရင္ ဒီမွာ မိွဴလာႏုတ္မယ္ေနာ္။
အရမ္းၾကိဳက္တာပဲ။ ဒီလို သရုပ္ေဖာ္ ၀တၱဳေတြ။

ထြန္း said...

ျမန္မာျပည္မွာေတာ့ မိႈစားရင္ေတာက္ တယ္၊ကန္စြန္းရြက္နဲ ့အဆိပ္ေျပေအာင္ တဲြစားျကတယ္။ အိမ္က ဂရိမက ေတာ့ဗ်ား မိႈကို ေရေလာင္းခ်ျပီး ပါးစပ္ထဲ ပစ္ထဲ့လုိက္သဗ်။ မိႈမွာကပ္ ေနတဲ့ သလဲေတာင္ စင္ေအာင္မေဆး ဘူး။ သူ ့အစား ပါးစပ္ဂ်လိဂ်လိ ျဖစ္ပါရဲ့ ။ မိႈစားခ်င္လာျပီ။ အေအးပိုင္းနုိင္ငံ ေတြမွာေတာ့ မိႈကို ဗူးနဲ ့အက်အန ထုပ္ေရာင္းေတာ့ မိႈအစံုျမင္ရတယ္ ရြာက မိႈေလာက္မခ်ိဳဘူး။ အေမ ခ်က္တဲ့ မိႈဆုိတာဘဲ သိတယ္ အဟတ္ မိႈနံမည္ေတာင္ မသိဘူး။ ..စာဖတ္ျပီး သြားရည္က်လာျပီ ဒီကမိႈေတြက သိပ္မခ်ိဳသလိုဘဲ ကန္စြန္းရြက္လဲ မရိွဘူး. ေတာက္ရင္လဲ ေတာက္ေပ့ေစေတာ့

ေကေက said...

nice artile

Anonymous said...

nice artile. I like and always read ur artile.

Unknown said...

အစ္ကို အေရးအသားေတြ အရမ္းေကာင္းတယ္ဗ်ာ..စာေရးစရာလုပ္စားပါလား..ဗဟုသုတလည္းရတယ္.. ေက်းဇူးပဲအစ္ကိုေရ :)

Sint Si said...

There is Burmese saying, you are happier when you found mushroom than when you get gold.

Oh...I miss those day....very first time when I found mushroom.