Saturday, August 09, 2008

မွန္းသမ္းကြတ္ခ္...။

ဟုိတေလာက စိတ္ေပါက္ေပါက္နဲ႔ (အမွန္က ေရးစရာ ကုန္ၾကမ္း ရွားပါးစျပဳလာလို႔လဲ ပါတယ္) ဟင္းတခြက္ခ်က္ၿပီး ဘေလာ့ဂ္ေပၚ တင္လိုက္တာ မထင္မွတ္ဘဲနဲ႔ က်ေနာ့္မိတ္ေဆြမ်ားရဲ့ အားေပးမႈကို အမ်ားႀကီးရလိုက္တာေၾကာင့္ ေနာက္ထပ္ တခြက္ေလာက္ ခ်က္ဦးမွပဲလို႔ စိတ္ထဲကေန ေတးထားခဲ့တယ္။

စိတ္ထဲကသာ ေတးထားတယ္ဆိုေပမယ့္ ထူးဆန္းအံ့ၾသဖြယ္ရာ ဟင္းေတြလဲ က်ေနာ္က မ်ားမ်ားစားစား ခ်က္တတ္ေနတာ မဟုတ္…။ တျခားဟင္းအမယ္ အေတာ္မ်ားမ်ားကိုလဲ တခ်ိဳ႔ဘေလာ့ဂ္ေတြမွာ ေတာ္ေတာ္ႀကီးကို ေသေသသပ္သပ္နဲ႔ တင္ႏွင့္ေနၿပီဆုိေတာ့ ဘာခ်က္ရရင္ေကာင္းဦးမလဲ ဆိုတာကို ေတာ္ေတာ္စဥ္းစားယူလိုက္ရေသးတယ္။

ေနာက္ေတာ့ အႀကံရသြားတယ္။ အဲဒါကေတာ့ က်ေနာ္တို႔ နယ္ဘက္ ကရင္ျပည္နယ္၊ မြန္ျပယ္နယ္ဘက္ေတြမွာ ေရပန္းစားတဲ့ အစားတမ်ိဳးကုိ တင္ရင္ေကာင္းမလားလို႔ပါ။ ဒါေပမယ့္ အဲဒါကိုလဲ က်ေနာ္ေသေသခ်ာခ်ာ မခ်က္တတ္ျပန္ဘူး။ ခ်က္ကလဲ ခ်က္ခ်င္ေသးတယ္။ ဒါနဲ႔ပဲ ရမ္းသမ္းကြတ္ခ္ရဲ့ အဆက္ `မွန္းသမ္းကြတ္ခ္´ ဆိုၿပီး ျဖစ္လာတယ္ ဆိုပါေတာ့…။



အဲဒါကေတာ့ က်ေနာ္ ခ်က္ေတာ့မယ့္ ဟင္းမွာပါမယ့္ အဓိကအမယ္ေတြပါပဲ။ ငါးေျခာက္၊ သရက္သီး၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေတြပဲ ပါတယ္ဆိုေတာ့ ဘာမ်ားပါလိမ့္လုိ႔ ေတြးေနဦးမလား။ တျခားေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ က်ေနာ့္ မိတ္ေဆြမ်ားကို `သႀကၤန္ထမင္း´ ဆုိတဲ့ အစားအစာ တမ်ိဳးကို ခ်က္ေကၽြးခ်င္လို႔ပါ။

`သႀကၤန္ထမင္း´ ဆိုတာကို နည္းနည္းေတာ့ သိသေလာက္ေလး ရွင္းျပပါဦးမယ္။ သႀကၤန္ထမင္းဆိုတာကို ရန္ကုန္နဲ႔တကြ အထက္ျမန္မာျပည္သား အေတာ္မ်ားမ်ားက မၾကားဖူးၾက၊ မစားဖူးၾကပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ အဲဒါက က်ေနာ္တို႔ နယ္ဘက္မွာေတာ့ အဲဒါက ေတာ္ေတာ္ေလး လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ အစားအစာ တမ်ိဳးပါ။ သႀကၤန္ေရာက္ရင္ တခ်ိဳ႔တတ္ႏိုင္သူေတြဆို ငါးေျခာက္ေၾကာ္ကို မုိးၿပဲဒယ္နဲ႔ အျပည့္ေၾကာ္၊ ထမင္းေတြ အမ်ားႀကီးခ်က္လို႔ မ႑ပ္ထုိးၿပီးေတာ့ ျဖတ္သြားသမွ်လူ အားလုံးကုိ ေခၚေကၽြးပါတယ္။ လူႀကိဳက္မ်ားလြန္းလို႔ သႀကၤန္မဟုတ္တဲ့ ကာလေတြမွာလဲ မုန္႔ဟင္းခါးဆိုင္ တခ်ိဳ႔ရဲ့ မနက္ေစာေစာမွာ သႀကၤန္ထမင္းကို ထည့္ေရာင္းေလ့ရိွပါတယ္။

သူ႔မွာ ထူးျခားတဲ့ အမယ္ေတြလဲ မ်ားမ်ားစားစား မပါပါဘူး။ ထမင္းကုိ ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ျဖစ္ေအာင္ ခ်က္၊ ၿပီးရင္ ဖေယာင္းနံ႔ေလး သင္းေအာင္လုပ္ (အဲဒါကို ဘယ္လိုလုပ္သလဲဆုိတာ က်ေနာ္ မသိဘူး)။ စကာ ခပ္ႀကီးႀကီးထဲမွာ အသင့္ထည့္ထားေပါ့။

ၿပီးရင္ ထမင္းနဲ႔တြဲစားဖုိ႔ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ကို ျပင္ဆင္ရပါတယ္။ ငါးေျခာက္ဆိုတာကလဲ တတ္ႏိုင္ရင္ေတာ့လဲ ငါးရံ့ေျခာက္ေပါ့။ တခ်ိဳ႔လဲ အတန္ငယ္ေစ်းခ်ိဳၿပီး အသားပိုမ်ားတဲ့ ငါးေျခာက္ကို ေၾကာ္ၾကေလ့ရိွပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ ငါးမဲလုံးေျခာက္၊ အာၿပဲေျခာက္၊ ငါးတံခြန္ေျခာက္ေတြကေတာ့ သႀကၤန္ထမင္းနဲ႔ တြဲစားဖို႔အတြက္ ေၾကာ္လုိ႔ မေကာင္းပါဘူး။

ငါးေျခာက္ကုိ အရင္ဆုံးေရေဆး၊ ျပဳတ္ရပါမယ္။ ၿပီးရင္ အ႐ိုးေတြမပါေစရေအာင္ ဂ႐ုတစိုက္နဲ႔ အသားခ်ည္းသက္သက္ ႏႊင္ရပါတယ္။ ႏႊင္ၿပီးရင္ေတာ့ ငါးေျခာက္ျပဳတ္ကို င႐ုတ္ဆုံထဲမွာ ေၾကသြားေအာင္ ေထာင္းရပါတယ္။ ၾကက္သြန္ေတြကို ခပ္ထူထူလွီးရပါတယ္။ သရက္သီးကိုအခြံႏႊာၿပီး အစိတ္ေသးေသးေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ဓားနဲ႔တဆတ္ဆတ္ ေပါက္ရပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ဆီသတ္ၿပီး ေၾကာ္လို႔ရပါၿပီ။ ငါးေျခာက္က ဆီစုပ္ေတာ့ သာမန္ဟင္းေတြထက္ေတာ့ ဆီနည္းနည္း ပုိသုံးရပါမယ္။ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ က်က္ရင္ င႐ုတ္သီးေတာင့္ေတြကို ခပ္ကၽြတ္ကၽြတ္နဲ႔ နီရဲရဲေလး ျဖစ္ေအာင္ ေၾကာ္ရပါမယ္။

အဲဒါေတြ အားလုံးၿပီးရင္ေတာ့ ၀ါးတီးဖြင့္လို႔ရပါၿပီ။ :D သႀကၤန္ထမင္းကို ေရဆမ္းလို႔၊ ငါးေျခာက္ေၾကာ္ေလးစားလိုက္၊ င႐ုတ္သီးေျခာက္ေၾကာ္ေလး ကိုက္လိုက္နဲ႔ စားရတဲ့ အရသာကို ျမည္းစမ္းေစခ်င္တာနဲ႔ က်ေနာ္လဲ မွန္းသမ္းကြတ္ခ္လိုက္ေတာ့…။





ေၾသာ္…၊ ေမ့လို႔…။ အခု သႀကၤန္ထမင္းက ညဘက္မွာ ေသာက္တာမ်ားသြားတဲ့ ဆရာသမားမ်ား အရက္နာက်တဲ့အခါ အလြန္အင္မတန္ စားသင့္တဲ့ အရာလဲ ျဖစ္ေၾကာင္းကို လက္တို႔လိုက္ပါေၾကာင္းဗ်ိဳ႔…။

ေနာက္ထပ္တခြက္ ထပ္ခ်က္ၿပီးရင္ေတာ့ က်ေနာ့္ရဲ့ ခ်က္ျပဳတ္ေရး အရည္အခ်င္း ကုန္ပါၿပီ။ :P သည္းခံေတာ္မူၾကပါကုန္။ က်ေနာ္ မိတ္ေဆြမ်ား ဒီတပတ္ပိတ္ရက္မွာ ခ်မ္းေျမ့ေပ်ာ္ရႊင္ၾကပါေစ…။


ကလိုေစးထူး

စာႂကြင္း။ သႀကၤန္ထမင္း ခ်က္နည္းကုိ အခုေရးတာထက္ ပိုၿပီး ျပည့္ျပည့္စုံစုံ သိလိုသူမ်ားအတြက္ေတာ့ ဒီေနရာမွာ ေလ့လာႏိုင္ပါတယ္။

7 comments:

Anonymous said...

တူလဲတူဘူး။
ဒီတခါ စားမေကာင္းဘူး။
ေရမ်ားပါတယ္ထင္တယ္ ဦးေလးေတြ ခ်က္တာ အဘြားေတြ ခ်က္တာ...ဖားေသးေသးေလးေတြနဲ့ တြျစားလည္းေကာင္းတယ္တဲ့။ မစားရဲလို့ မစားဘူး
ငါးရံ့ေျခာက္ေထာင္းေၾကာ္နဲ့ လိုက္တယ္။ ငရုပ္သီးက အပုေတာင့္ပါ အရွည္ေတာင့္ဟုတ္ဘူး
ပုစီေလးတုန္းက စားဘူးတာ။
အခုဟာ စားမေကာင္းဘူး မွန္းသမ္းကြတ္မို့လို့
သရက္သီးစိမ္းပဲ ယူသြားတယ္..

Soe Mya Nandar Thet Lwin (Borros Roxo) said...

Yummy!!!

It's looked delicious. Never taste it before but your post and pictures made me feel starving. Love to try new taste as always.

You have talents at cooking as well. Enjoy your weekend!! :))

SMNTL

ျမရြက္ေဝ said...

သႀကၤန္ထမင္းခ်က္နည္းက __
ထမင္းကို ေရငွဲ႕ခ်က္၊ က်က္ရင္ ေရေဆးျပီး ဇကာထဲ ျဖန္႕ခင္းထား၊
ဖေယာင္းနံ႕သင္းတဲ့ေရအတြက္ ဖေယာင္းသားတခ်ိဳ႕ရယ္၊ နံ႕သာေခါက္ရယ္ (နံ႕သာမရွိရင္လည္း ဖေယာင္းသားသက္သက္)ကို အပုံေလးလုပ္ျပီး မီး႐ိႈ႕၊ မီးခိုးေတြ ထြက္ေနတုန္း အိုးသန္႕သန္႕နဲ႕ ေမွာက္ျပီး ဖုံးထား၊ အားလုံး ျပာက်ျပီး မီးခိုးကုန္ေလာက္တဲ့အခ်ိန္မွာ အိုးထဲေရေအးေအးေလး ေလာင္းထည့္ျပီး အဖုံးဖုံးထားလိုက္ပါ။ စားမယ့္အခါမွ ထမင္းေပၚ ေလာင္းလိုက္႐ုံပါဘဲ။ (အဖြားဆီက ခ်က္နည္းေမးထားတာ၊ တခါမွေတာ့ မခ်က္ဖူးေသးဘူး။ :D)
သႀကၤန္ထမင္းနဲ႕ သရက္သီးငါးေျခာက္ေၾကာ္က အရမ္းၾကိဳက္တာ။ အဲဒါနဲ႕ဆို ထမင္း ႏွစ္ပန္းကန္ သံုးပန္ကန္ ေအးေဆး စားႏိုင္တယ္။
ကိုကလိုေစးထူး အေတာ္စိတ္ရွည္ပုံဘဲ။ အာျပဲေျခာက္ကို အ႐ိုးႏႊင္ေနလို႕။ ငါးေျခာက္အ႐ိုးႏႊင္ရတာ အေတာ္ဇက္ေညာင္းတာ။

nu-san said...

အဟီး.. သၾကၤန္ထမင္း စားဖူးဘူး။ ဒါေပမယ့္သရက္သီးစိမ္းေတြေတာ့ စားခ်င္တယ္... ငါးေျခာက္ခ်က္ထားတာလည္း စားေကာငး္မဲ့ပုံပဲ...

ကုိေစးထူးေရ.. ေဘးကဖန္ခြက္က ေရခြက္လား..?? :P ရမး္သမ္းကြတ္ခ္၊ မွန္းသမ္းကြတ္ခ္၊ ေနာက္တခါ ဘာ ကြတ္ခ္လဲ.. ???

လင္း said...

သႀကၤန္ထမင္းစားသြားတယ္။ ရာသီဥတုပူေနတာနဲ႕ေတာ့အေတာ္ဘဲ။ သႀကၤန္ထမင္းကို ဒီႏွစ္မစားလုိက္ရဘူး၊ ငယ္ငယ္တည္းက အိမ္မွာ ရာသီဥတုပူထဲက စစားတယ္၊ သႀကၤန္တြင္းေတာ့ ေျပာစရာမရိွေပါ့၊ တႏွစ္ကို ၄ေခါက္ေလာက္ေတာ့ စားျဖစ္တယ္။ သိပ္ႀကိဳက္တာပဲ

Pinkgold said...

သႀကၤန္ထမင္းကိုမႀကိဳက္ဘူး... အဲဒါေတြမ်ား စားရတယ္လို႔

Anonymous said...

သၾကၤန္ထမင္းက ထမင္းေရဆမ္းေပါ့ တူတူပဲ း) ဒါေပမယ့္ စားလို ့ေတာ့ေကာင္းတယ္ သၾကၤန္ရက္ဆို က်ေနာ္တို ့နယ္ဘက္က စဒုဓီသာ မွာ အဲ့ဒါေတြအေကြ်းမ်ားတယ္ ။